Testa orientering

En sport som är mycket rolig att utöva, det är orientering. Det hela går ut på att ska ta sig från start till mål och på vägen besöka ett visst antal kontroller. Det med hjälp av karta och kompass och inga andra hjälpmedel. Man gör den på egen hand och oftast i okänd terräng. Här nedan kommer en liten guide i orientering. En annan bra guide, över casinon, hittar du här

Olika grenar

Orienteringen delas upp i fyra grenar:

  • Orienteringslöpning (OL)
  • Skidorientering (SkidO)
  • Mountainbikeorientering (MtbO)
  • Precisionsorientering (PreO)

 

Orienteringslöpning är den "vanliga" varianten där man tar sig till fots mellan kontrollerna. Skidorientering är som det låter, orientering med komplett skidutrustning. Sen Mountainbikeorientering är så klart med en cykel.

Precisionsorientering (PreO), innebär att man inte behöver ha en fysisk förmåga. En stor väg eller större sig där även de som har en nedsatt rörelseförmåga kan ta sig fram används. På denna väg eller stig finns det flera olika kontrollstationer. På avstånd ska man sedan avgöra vilken eller vilka av dessa kontroller som är korrekta utifrån sin egen karta, kontrollbeskrivning och banpåtryck.

Olika distanser

Inom orienteringen finns det även olika distanser att utöva. Dessa är: 

  • Sprint
  • Medel
  • Lång
  • Ultralång
  • Natt

Sprint är kort och intensiv med många kontroller. Det gäller att kunna ta snabba beslut då det ofta är små marginaler. Det brukar gå att göra en runda på 15 minuter.

Medel har många kontroller. Även här är det snabba beslut som gäller. Det är dessutom tekniskt utmanande. Segrartider ligger på runt 30 min.

Lång är en längre sträcka med orientering. I denna form är det viktigt att göra bra vägval. Eliter kan göra en sådan här runda om 17 km på 90 minuter.

Ultralång är den orientering som är allra längst. Den är även mycket tuff och det krävs god fysik, samt att man gör rätt vägval. Här det segrartider på 2 till 3 timmar.

Natt är som det låter, orientering under natten. Det är rätt långa sträckor samt att det är även här vikigt att göra rätt val av väg. 

Utöver dessa distanserna finns det även stafetter med allt ifrån 2 till 25 löpare. Många gånger är det mestadels dam- och herrklass men det finns också mixade stafetter.

Behöver man särskild utrustning?

För att orientera så krävs det ingen direkt särskild utrustning. Det är bra att ha bekväma kläder och skor som sitter bra på fötterna. Det finns även särskilda orienteringsskor att satsa på om man vill.

Ska du tävla så är det bra att ha löparbricka, SI pinne eller elektronisk stämpelpinne för att kunna stämpla kontrollerna. Du behöver även ha kompass, definitionsfodral för din lapp med kontrolldefinitioner. Samt att du även behöver ha tävlingströja/byxor med klubbens märke om du är med i en. Annars räcker det med heltäckande klädsel. Orienteringskartan som används är detaljerad och avbildar verkligheten. Ofta har den speciella symboler och färger som kallas för karttecken. Vanligaste kartskalorna inom orientering är 1:15.000 och 1:10 000.

I orientering finns det generellt två klasser och det är tävlingsklass och motionsklass. Klasser för tävling byggs på ålder och kön. Det finns idag klasser från 10 år upp till 95 år.

2 May 2021